maanantai 20. maaliskuuta 2017

MIKÄ TEKEE ASUNNOSTA KODIKKAAN?



Asunnon aito kodikkuus riippuu tietysti ihmisistä ja ilmapiiristä,  mutta myös sisustuksella on vaikutusta kodikkuuden tuntuun. Päätin siis kirjoittaa ajatuksiani siitä, mitkä sisustukseen liittyvät asiat tekevät asunnosta kodikkaan.


Tekstiilit

Tekstiilit tuovat kotiin pehmeyttä sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti. Matto antaa huoneelle täysin erilaisen ilmeen kuin paljas lattia, ja tyynyt sohvalla pehmentävät sohvan ja olohuoneen sävyä. Tekstiilit ovat ikään kuin täytettä sisustuksessa, joka saattaisi muuten jäädä esimerkiksi liian toimistomaiseksi tai kolkoksi. 

En hankkinut verhoja tähän asuntoon heti, ja pohdinkin jonkin aikaa, että onko se tarpeellista. Koin kuitenkin, että halusin kokeilla verhoja sekä käytännön syistä että esteettisistä syistä, joten etsin sopivat verhot muutama kuukausi sitten. Koko asunnon ilme on muuttunut paljon kodikkaammaksi ja lämpimämmäksi, vaikka verhot ovatkin vain melko ohuet, valkoiset ja yksinkertaiset. 










Kehykset

Esillä olevat valokuvat, maalaukset, julisteet ja tekstit seinillä kertovat aina jotakin talon asukkaista, ja tekstiilien tapaan ne myös estävät yksinkertaisestikin sisustettua asuntoa näyttämästä liian kylmältä. Itselläni on suunnitelmissa lisätä kehyksiä, vaihdella jossain vaiheessa muutaman kehyksen paikkaa, ja kehyskollaasiseinänkin rakentaminen on käynyt joskus mielessä.











Kirjat/kirjahylly

Kirjat sisustuksessa ja kirjoilla sisustaminen. Nämä asiat ovat viime kukausein aikana mietityttäneet minua useamman kerran. Rakastan kirjoja, ja minusta on erittäin kiinnostavaa katsoa muiden kodeissa, mitä kirjoja heiltä löytyy. Välillä unelmoin siitä, että saisin joskus asua kodissa, jossa olisi oma kirjahuone. Kuitenkaan tällä hetkellä en omista edes kirjahyllyä, ja muutaman kirjan ollessa esillä tv-tasolla, suurin osa kirjoista on  oven takana olohuoneen kaapissa. 

Kirjat sisustuksessa ovat siinä mielessä haaste, että täysi kirjahylly näyttää helposti sotkuiselta ja levottomalta, puhumattakaan pölyjen pyyhkimisestä. Kirjahyllyt ovat kuitenkin parhaimmillaan juuri kodikkuutta ja kiinnostavuutta tuovia tekijöitä, ja haluaisin kirjojen ystävänä, että ystävyyteni näkyisi myös kodissani. Olen katsellut välillä kirjahyllyjä, mutta en ole vielä keksinyt mitään hyvää hyllyratkaisua tämän asunnon sisustukseen sopivaksi. Jatkan kuitenkin pohtimista, ja toivottavasti pian saan enemmänkin kirjojani esille antamaan kodille vähän persoonallisempaa ilmettä.



Usemapi valonlähde

Kuten olen aiemmin kirjoittanut kynttilöistä ja jouluvaloista, valolla on suuri merkitys kodikkuuden synnyssä. Itse pidän paljon enemmän siitä, että valonlähteitä on useampi eri puolilla huonetta, ja valon määrää voi säädellä tilanteen mukaan, kuin että huoneessa olisi vain yksi kattolamppu. Sekä käytännön että tunnelman kannalta on kiva, jos joskus voi laittaa päälle vain yhden lampun tietyssä osassa huonetta, tai lisätä valoa tarpeen mukaan. Ja elävä valo tietenkin tuo ihan omanlaistaan lämpöä huoneeseen kuin huoneeseen. 



Ja tietysti muutkin persoonalliset, asukkaistaan kertovat asiat ja esineet, esimerkiksi soittimet, tekevät minun mielestäni asunnosta paljon kodikkaamman!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti